Brain

Speerpunt

Binnen ons speerpunt Brain werken we aan zorginnovaties, onderzoek en onderwijs om ervoor te zorgen dat patiënten met hersengerelateerde aandoeningen de beste zorg krijgen. Nu en in de toekomst. Hierbij focussen we ons op de aandachtsgebieden: beroerte, spierziekten, (kinder)epilepsie, psychotische stoornissen en ontwikkelingsstoornissen. Het is onze ambitie om binnen deze aandachtsgebieden tot de top drie centra van Europa te behoren op het gebied van zorg en onderzoek. Hier slagen we goed in. In het Nederlands treden we naar buiten als het UMC Utrecht Hersencentrum, in het Engels als het Brain Center Rudolf Magnus.

2016 is een jaar van veranderingen geweest. Speerpuntvoorzitter Marian Joëls heeft afscheid genomen van het UMC Utrecht om decaan te worden in het UMC Groningen. Er is een ad interim dagelijks bestuur aangesteld, bestaande uit drie hoogleraren (Jeroen Pasterkamp, Manon Benders en Hilleke Hulshoff Pol). In 2017 zal dit dagelijks bestuur, samen met alle belanghebbenden in het speerpunt, een visie ontwikkelen voor de komende tien jaar en deze visie voorzien van een passend besturingsmodel.

Verbinding met de maatschappij
Om nog betere aansluiting bij de maatschappij te krijgen, heeft het speerpunt een maatschappelijk klankbord groep gevormd. Deze bestaat onder andere uit vertegenwoordigers uit de politiek, uit de wetenschapsjournalistiek, van patiëntverenigingen en uit het bedrijfsleven. De groep adviseert het speerpunt in het kader van interactie met maatschappelijke stakeholders en selecteert kandidaten voor de prijs voor diegene die binnen het UMC Utrecht Hersencentrum het meest heeft bijgedragen aan het verbinden van ons werk met de maatschappij. Deze prijs is in 2016 toegekend aan Iris Sommer voor haar boek Haperende Hersenen over haar werk op het gebied van hallucinaties.

Daarnaast treden we via verschillende gremia naar buiten, bijvoorbeeld via social media, de pers en publieke optredens, maar ook zeker via onze websites UMC Utrecht Hersencentrum en UMC Utrecht Brain Center Rudolf Magnus.

Het is van belang dat patiënten profiteren van onze onderzoeksresultaten. Het UMC Utrecht Hersencentrum werkt daarom via verschillende wegen aan het verbeteren van de zorg.

Zorgcontinuüm voor patiënten met ALS
Virtuele supermarkt



Zorg binnen speerpunt Brain

Via ons onderzoek en het implementeren van onderzoeksuitkomsten, willen we de beste zorg aan onze patiënten leveren. Om ervoor te zorgen dat fundamenteel onderzoek en zorg aan de patiënt optimaal samenkomen, werken onze klinische en fundamentele onderzoekers nauw samen en delen ze kennis.

Ook in 2016 waren onze onderzoekers wederom bijzonder succesvol in het binnenhalen van onderzoeksgelden, zowel via de reguliere nationale en internationale fondsen als via crowdfunding en donaties van patiënten. Daarnaast hebben we ons onderzoek volop onder de aandacht van de maatschappij gebracht, onder andere via bijzondere media-aandacht en aanwezigheid op evenementen.

Project MinE
Obama grant
1,3 miljoen voor onderzoek naar epilepsie
Locked-in ALS-patiënt communiceert via computer
Onderzoek voor het brede publiek

Onderzoek binnen speerpunt Brain

Onderwijs op het gebied van hersenaandoeningen is duidelijk aanwezig binnen alle curricula binnen het UMC Utrecht, van bachelor tot PhD. Binnen de biomedische bachelor is een neurowetenschappenleerlijn en daarnaast zijn er verschillende specifieke (keuze)cursussen binnen de geneeskunde- en de SUMMA bachelor. In de master fase van de SUMMA en het geneeskunde curriculum CRU worden coschappen verzorgd. Daarnaast vallen de master Neuroscience and Cognition en de PhD-opleiding Clinical and Experimental Neuroscience binnen het speerpunt Brain.

Keuzecursus Beroerte
Small Private Online Course Essentials of Clinical Neuroscience

Onderwijs binnen speerpunt Brain 

In 2017 gaan we verder op de ingeslagen weg. We zullen patiënten, stakeholders en de maatschappelijke klankbordgroep nog sterker betrekken bij wat we doen. Daarnaast willen we nog verdere cross-over faciliteren tussen de verschillende divisies die bij het UMC Utrecht Hersencentrum/ Brain Center Rudolf Magnus betrokken zijn.

Doorkijk naar 2017 binnen speerpunt Brain 

Brain

Speerpunt

Brain

Speerpunt

Brain

Speerpunt

Brain

Speerpunt

Brain

Speerpunt

Brain

Speerpunt