Beoordeling van onderzoek 

Onderzoek

Om de maatschappelijke impact van het onderzoek in de speerpunten te beoordelen, hebben we in 2016 een set indicatoren ontwikkeld die recht doet aan de uiteenlopende soorten wetenschappelijk onderzoek die in een UMC Utrecht worden gedaan, van zeer basaal tot klinisch tot implementatieonderzoek. In 2016 hebben we een proef uitgevoerd met deze nieuwe Indicatoren voor impact.

Deze bredere set meer integrale en diverse indicatoren richt zich op de kwaliteit van de structuur, het team, de verbinding met stakeholders en het proces van het onderzoek doen van een groep of afdeling, waarbij geëvalueerd wordt hoe groot de kans is op wetenschappelijke en maatschappelijke impact. Dit in tegenstelling tot de meer traditionele kwaliteitsindicatoren die voornamelijk gericht zijn op verkregen resultaten, zoals publicaties. Het UMC Utrecht werkt hier nauw samen met het Center for Science and Technology Studies (CWTS) van de Universiteit Leiden en internationale consortia, zoals Reward/Equator in Engeland en het METRICS instituut van Stanford University.


De komende jaren zullen we de indicatoren verfijnen en bekijken we hoe we ze verder kunnen gebruiken om onderzoek te beoordelen.

Kwaliteit en patiëntveiligheid 

Zorg

Kwaliteit en patiëntveiligheid 

Zorg