Ook de komende jaren zal de beheersing van de macro-zorgkosten hoog op de maatschappelijke agenda staan in Nederland. Wij zullen actief participeren in de discussie hierover en in initiatieven rondom zinnige en zuinige zorg, de ontwikkeling en inzet van zorgvernieuwingsinitiatieven en e-health. Ook besteden we samen met onze samenwerkingspartners aandacht aan verdere concentratie en spreiding van zorg. Daarnaast zullen we aandacht hebben voor het scherper inkopen van bijvoorbeeld dure geneesmiddelen.

Beheersing van zorgkosten

Vooruitblik   

Financieel beleid

Druk op tarieven

We verwachten dat de resultaten van de Nederlandse ziekenhuizen in de komende jaren verder onder druk komen te staan door de druk op tarieven van zorgactiviteiten en de impact van overheidsmaatregelen op de financiering van zorg, onderwijs en onderzoek. Dit leidt naar ons idee tot een beperkte stabiele omzetgroei, op onderdelen lager dan de groei zoals we die in de afgelopen jaren hebben gerealiseerd. Deze prijsdruk zullen we proberen op te vangen door initiatieven voor  efficiency- en effectiviteitsverbetering. We verwachten dat deze ontwikkelingen zullen leiden tot dalende marges in de komende jaren. In dit kader toont onze meerjarenbegroting voor de komende vijf jaar lagere resultaten ten opzichte van afgelopen jaren.

Belangrijke investeringen

In de komende jaren staan er grote investeringen op de planning om patiënten van kwalitatief goede zorg en service te blijven voorzien. Onder andere in relatie tot onze gebouwen. Door de leeftijd van onze gebouwen zijn op meerdere plaatsen grootschalige renovaties noodzakelijk. Deze renovatieprojecten zullen volgens planning plaatsvinden in een periode van tien jaar. Anticiperend op de hiermee gepaard gaande kosten, hebben we in het verleden in de jaarrekening reeds een voorziening voor groot onderhoud gevormd. Om de investeringen in tijd te bewaken werken we met een bouwthermometer. Hierin zetten we voor een periode van twintig jaar de investeringen in groot onderhoud, renovatie, verbouwingen en vervangende nieuwbouw afgezet tegen de verwachte dekking voor huisvestingskosten. Deze bouwthermometer laat zien dat over genoemde periode de investeringen en opbrengsten nagenoeg in evenwicht zijn.

Ook zullen we in de komende jaren in ICT moeten investeren door de steeds verdergaande digitalisering van processen binnen het UMC Utrecht, de ontwikkelingen op het gebied van e-health en big data en geplande vervangingsinvesteringen van IT-onderdelen (hardware, systeemsoftware, applicaties).

Op korte termijn is onze financieringsbehoefte beperkt. Dit komt mede door de hoge liquiditeitspositie en het feit dat de grote investeringsprojecten niet op korte termijn starten. Als de voornoemde grote investeringen daadwerkelijk plaatsvinden, zullen wij ter dekking daarvan nieuwe langlopende financiering aantrekken. In de komende periode zullen wij dit traject voorbereiden. Daarbij verwachten wij, mede in het licht van de huidige financiële markt en onze gezonde financiële positie, geen problemen.

Behouden van een gezonde financiële positie

Het UMC Utrecht heeft een goede financiële positie met een gezonde liquiditeitspositie en bijbehorende kasstroom. We verwachten dat we de genoemde benodigde investeringen voor ICT uit de operationele kasstroom kunnen financieren. Voor de omvangrijke verbouwingen in ons gebouwencomplex zullen we naar verwachting voor een deel een nieuwe langlopende financiering aantrekken. Gezien onze gezonde financiële ratio’s voorzien wij daarbij geen problemen.

Na doorrekening van de voornoemde aandachtspunten en ontwikkelingen in het meerjaren financieel beleid verwachten we ook in de komende jaren een rentabiliteit, die de intern vastgestelde vermogensratio’s in stand houdt.